Rolnicy w Holandii rezygnują z produkcji ekologicznej


Ekologia w naszym życiu

Rolnicy w Holandii rezygnują z produkcji ekologicznej

Niestety, część holenderskich rolników rezygnują z prowadzenia ekologicznej produkcji i powraca do stosowania nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Jak twierdzą farmerzy, koszty organicznej produkcji są zbyt wysokie. Zdaniem rolników, receptą na ich problemy byłaby możliwość legalnego zatrudniania pracowników ze wschodniej Europy. To znacznie obniżyłoby koszty wytwarzania ekologicznych towarów. Farmerzy domagają się także pomocy rządowej w postaci ulg podatkowych.

W Holandii produkcja ekologiczna wciąż się rozwija, z roku na rok przybywa gospodarstw, w których wytwarza się certyfikowaną żywność. Rośnie także zainteresowanie konsumentów. Mimo to ponad 200 rolników z 1500 uprawiających naturalnymi metodami nie było w stanie osiągnąć zysków i powróciło do produkcji z użyciem nawozów mineralnych.

Źródło: Agrobiznes/Zielona Brama

Następny artykuł

Poprzedni artykuł