Ekologia w naszym życiu
Zbyt dużo słodyczy szkodzi rafom koralowym
Rozwój turystyki w krajach tropikalnych zagraża tamtejszym rafom koralowym. Jak się okazuje, do niebezpiecznych zanieczyszczeń należy też cukier - podaje serwis internetowy EurekAlert.
Wzdłuż porośniętych palmami wybrzeży powstają coraz to nowe hotele i bungalowy. Turystów przyciągają głownie pełne kolorowych ryb rafy. Jednak więcej turystów to większą ilość ścieków.
Zespół Davida Kline ze Smithsonian Tropical Research Institute odkrył, że pod
wpływem zawartych w morskiej wodzie cukrów szczególnie obficie mnożą się
zagrażające ekosystemowi raf koralowych bakterie. Badania przeprowadzono w
Panamie, w pobliżu należącej do Smithsonian Institute placówki w chętnie
odwiedzanym rejonie Bocas del Toro.
Dotychczas badając nadmierny rozrost bakterii naukowcy skupiali się głównie na
zawartości w wodzie fosforanów i związków azotu. Okazuje się, że zbytnia słodycz
także może zaszkodzić środowisku.
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce